Tikvice – voće i povrće

Tikvice – voće i povrće


Porijeklo tikvica nikada nije sasvim sigurno određeno. Pretpostavlja se da su neke porijeklom iz Indije i Amerike. Tikvice botanički spadaju u voće, (pripadaju vrsti Cucurbitaceae), vrsti u koju također pripadaju i krastavci te dinje.U kuhinji ih tretiramo kao povrće.Ima ih u različitim veličinama, bojama i oblicima.Kod nas se najčešće koriste tikvice dugoljastog oblika, zelene boje i glatke kore. Meso im je blijedo zelenkasto i jako mekano.Cvjetovi tikvica su također jestivi i najčešće se upotrebljavaju u talijanskoj i francuskoj kuhinji.

Tikvice su podijeljene na ljetne i zimske. Razlika je u tome što ljeti imaju tanju i puno mekšu koru od zimskih. Tikvice sadrže 3,4 % ugljikohidrata, 1,2 % proteina te 0,2 % masti.Što se tiče energetske vrijednosti, na 100 g sirovih tikvica s korom iznosi 16 kcal/69 kj. Ugljikohidrata sadrže 3,4 %, 1,2 % proteina te 0,2 % masti.
Minerali su prisutni u manjim količinama; mangana, magnezij, bakar, željeza, fosfor, cink te kalcija.Također su odličan izvor vitamina C ,vitamina B1 ,B2 ,niacina, vitamin B6, folne kiseline, te vitamina K.
U 100 g svježih tikvica ima 1,1 g dijetalnih vlakana, 2.2 g luteina a sadrži i beta karoten.Također sadrže raznovrsne nutrijente te tako potiču zdravlje organizma.


Kako tikvica sadrži vrlo visok udio vode, čini je izvrsnom namirnicom za dijetu.Da bi se potpuno iskoristila ljekovita svojstva preporučuje se konzumirati tikvicu sa korom, jer se u kori nalazi najviše dijetalnih vlakana.One reduciraju visoke količine kolesterola, te su vrlo preporučljive za očuvanje krvožilnog sustava.

Tikvice također imaju i antikancerogena svojstva zbog fitonutrijenata koji se nalazi u soku tikvica, te tako zaustavljaju mutaciju stanica.Nutritivni sastav tikvica djeluje odlično tako da štiti od bolesti kao što su ateroskleroza, moždani i srčani udar, a tako i reduciraju visok tlak zbog prisutnosti magnezija i kalija.

Tikvice su dostupne za konzumaciju tijekom cijele godine, ali su najbolje za konzumaciju od mjeseca svibnja pa sve do kolovoza.Kod kupnje je potrebno pripaziti da imaju sjajnu i neoštećenu koru, te da težina svakako odgovara njihovoj veličini.Ukoliko je kora pretvrda to je znak da je tikvica prezrela, te tako ima jako tvrde sjemenke, pa samim time i vlaknasti središnji dio.Najbolje su tikvice srednje veličine. S njima treba postupati jako pažljivo jer i najmanje oštećenje uzrokuje kvarenje.

Čuvati se mogu u hladnjaku u plastičnoj vrećici i to neoprane do sedam dana.Ukoliko ih zamrzavate , potrebno ih je narezati te potom blanširati oko dvije minute.
Danas se upotrebljavaju u preko 3000 recepata; od juha,salata, variva, kao dodatak lazanjama, jelima s mesom i ribom,do razno-raznih varijacija sa nadjevima. Dobar tek!

Recepti sa tikvicama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *