Šparoga – carsko povrće

Šparoga – carsko povrće


Zbog svoga ljekovitog svojstva, delikatnog okusa i teksture,te zanimljivog nutritivnog sastava, šparoga (Asparagus officinalis L.) vrlo je cijenjena namirnica koja se koristila još od davnih vremena, a kultivirali su je stari Egipćani, Rimljani i Grci koji su je konzumirali svježu a sušenjem su je spremali kako bi im bila dostupna i preko zime. Stoga sa punim pravom nosi i naziv „carsko povrće“. Zanimljivo je da pripada porodici ljiljana a jedna je od najstarijih samoniklih kultura Mediterana. Arapi su je, primjerica, spominjali i kao stimulans za ljubavne želje.

Šparoge sadrže vitamine skupine B, A, C, K i E, željezo, fosfor (zbog čega se preporučuju trudnicama), riboflavin, magnezij, bakar, magnan, selen, kalij, kalcij… Bogate su  aminokiselinama, a siromašne kalorijama stoga je šparoga uvrštena u najzdraviji način prehrane. Primjerice, 100 grama šparoga ima samo 35 kalorija.


Preporučuje se al-dente priprema, a raspoznajemo dvije vrste šparoga; zelena (divlja, pomalo gorkastog okusa,koriste se trganjem samo mekani vrhovi) i kultivirana bijela šparoga koja se može koristiti čitava. Debljina izdanka ne utječe na njezinu kvalitetu i nutritivnu vijednost ali se dugim kuhanjem gubi skoro polovica njezine težine. Sezona im je od veljače do lipnja, a u idealnim uvjetima može narasti čak 20 cm u samo jednom danu.

U Cancer News Journalu u  prosincu 1979., objavljen je članak pod nazivom „Šparoge za rak“ te je znanstveno dokazano njezino anti-kancerogeno djelovanje na mnogim pacijentima koji su sudjelovali u istraživanjima. Također se preporučuju kod šećernih bolesti, reume, mamurluka, anemije, te bolesti bubrega i jetre (štite jetru od štetnog utjecaja lijekova i alkohola), a korisne su i kod oporavka nakon raznih bolesti jer potiču čišćenje organizma. Bogate su vlaknima te pomažu kod probave.

Nažalost, šparoge vrlo brzo gube na kvaliteti jer brzo venu i samim time gube okus pa ih je potrebno konzumirati unutar tri dana ili zamrznuti za kasniju konzumaciju. Može se konzumirati sirova,također ukiseljena, u salatama, kratko prokuhana u vrlo malo vode, primjerice u kombinaciji sa kuhanim krumpirom, kajganom ili još bolje kuhana samo na pari, zapečena sa raznim umacima, od kojih je poznatiji Holandski ili u krem-juhama.  U slučaju predugog kuhanja, šparoga postaje gorka i neukusna,pa se to ne preporučuje.  Dovoljno je samo 10-tak minuta. Dobar tek!

Recepti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *