Španjolska salata od pečenog povrća

Španjolska salata od pečenog povrća

Ako želite razbiti monotoniju nekoj od večera u toku ovog tjedna, evo prilike da to napravite već sutra. Španjolska je zemlja čija hrana ima u osnovi dosta sličnosti sa našom hranom iako su na prvi pogled različita njihova i naša jela. Vjerovatno iz razloga što sve zemlje mediteranskog pojasa imaju taj dodir maslinovog ulja koji svim jelima koje dotakne daje tu laganu notu, jela nisu preteška i jednostavno idu uz velike vrućine i morski zrak.
Ovu salatu služite uz meso  ili ribu, ali ništa se loše ne bi dogodilo ako je poslužite kao samostalno jelo.

Sastojci:

  • 500 gr rajčica
  • 300 gr crvene paprike «roge»
  • 300 gr zelene paprike «babure»
  • 200 gr crvenog luka
  • 100 gr bijelog luka
  • malo mladog luka
  • malo sušene rajčice (to je moj dodatak ovoj klasičnoj španjolskoj salati)

Priprema:

Rajčicu zarežite pri vrhu i prelijte vrelom vodom. Nakon minutu, dvije izvadite rajčicu, prelijte je hladnom vodom i ogulite. Crvenu  i  zelenu papriku, crveni luk, bijeli luk i malo mladog luka stavite peći na 200 C pola sata. Crveni i bijeli luk ne smijete očistiti, peče se sa korom.
Oguljenu rajčicu oslobodite unutrašnjih sjemenki i suvišne vode. Pečeno povrće prekrijte folijom za zamotavanje i nakon par minuta ga ogulite. Paprici dignite kožicu, a bijeli i crveni luk samo jednostavno stisnite – pečeno i ukusno povrće će jednostavno iskočiti iz kore.
Rajčice isjeckajte i stavite u zdjelu, pospite peršinom, pa stavite isjeckanu na trakice zelenu i crvenu papriku, isjeckani crveni i bijeli luk te isjeckanu mladu kapulicu (nju iskoristite ako je imate u kući, ne odgađajte recept radi nedostatka iste jer neće puno promijeniti okus). Začinite maslinovim ulje, octom, solju i paprom. Po vrhu stavite malo sušenih rajčica i jedan usitnjeni peperoncino.
Ako služite kao prilog možete i ne morate začiniti sa octom, neka vaše nepce napravi taj teški izbor.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *