Slanutak – namirnica za zdravo srce

Slanutak – namirnica za zdravo srce

Slanutak (Grah garbanzo, naut i čičvarda) mahunarka je čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška.Smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci, koji ga nazivaju nohut . Pripada pod najzdravije namirnice i najkonzumiranije mahunarke svijeta. Boja sjemenki može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Postoje dva tipa sjemenki slanutka, Kabuli i Desi.

Izvrstan je izvor mangana, fosfora, željeza, magnezija , cinka , a dobar je izvor selena i kalcija. Od vitamina značajnije su prisutni samo vitamini B kompleksa, izvrstan je izvor tiamina , pantotenske kiseline, folne kiseline, dobar je izvor niacina i riboflavina. Pomaže u snižavanju kolesterola, čuva srce i održava zdravu razinu šećera u krvi. Novije studije pokazuju da je slanutak, zbog najvećeg sadržaja saponina, najbolja mahunarka za sniženje kolesterola. Povećava apsorpciju željeza i kalcija, a pripisuje mu se i blagotvorno djelovanje na rad slezene.

Orašastog je okusa, delikatesan mirisa i kremaste strukture pa se vrlo često koristi za pripremu umaka i namaza. Humus, namaz od slanutka podrijetlom iz Azije, vjerojatno je najpoznatije jelo s ovom namirnicom. Slanutak je jedna od osnovnih namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Istraživanja u Kanadi su pokazala da redovitom konzumacijom slanutka, dolazi do sniženja tlaka i očuvanja srca pa razmislite (ukoliko već niste) o uvođenju ove namirnice u svoj jelovnik, što češće.

Prije kuhanja, slanutak je potrebno namočiti u hladnoj vodi, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. Nakon što ga ocijedite i dobro isperete pod mlazom tekuće vode, slanutak stavite u vodu u omjeru 1:3 i pustite da voda uzavri u nepokrivenoj posudi. Zatim posudu poklopite i slanutak kuhajte 1,5 – 2 sata. Nemojte dodavati sol u vodu u kojoj se slanutak kuha jer će otvrdnuti.

Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka). Brašno od slanutka koristi se za pripremu mnogih delikatesnih jela, na primjer pakora (pohanog povrća na indijski način) i dvaraka burfi (slatkiša od slanutkovog brašna).
Suhi slanutak čuva se u zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu,do 12 mjeseci. Kuhani se može čuvati u hladnjaku do tri dana,u poklopljenoj posudi.
Mljevene sjemenke se koriste kao maske za lice i za liječenje prhuti.Također se vjeruje da slanutak ima i afrodizijska svojstva. Lišće slanutka primjenjuje se u liječenju bronhitisa i kod uganuća zglobova.

Recepti od slantka:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *