Sirup od hrena za ublažavanje kašlja

Sirup od hrena za ublažavanje kašlja

Hren biljka prepoznatljive arome osim peckavog okusa ima i pozitivan utjecaj na zdravlje organizma.  Prvi put se spominje kao ljekovita biljka čak i prije nove ere u zapisima zapisima Plinija Starijeg, tada pod imenom amoracia. Hren je bio nezaobilazan na trpezi starih Egipćana, dok su je antički Grci koristili protiv bolova u leđima i kao afrodizijak.

U piramidi prehrane hren svrstavamo u vrlo korisno povrće, a njegov korijen možemo koristiti tijekom cijele godine. Listovi hrena su bogati vitaminom C, karotenom i korofilom. Hren pomaže tijelu u oslobađanju od sluzi, njegovo konzumiranje olakšava upalu sinusa, a može spriječiti i infekcije i kašalj. Koristi li se korijen hrena u kombinaciji s octom tada pomaže u odstranjivanju toksina iz organizma.

Kada osjećate nadraženost grla ili imate bronhitis umjesto uzimanja raznih sintetičkih preparata pokušajte pripremiti pripravak od hrena koji su koristili naši stari prema receptu:

Sastojci:

  • 1 žličica naribanog korjena hrena
  • 1/4 šalice meda

Priprema:

Pomiješati naribani hren sa medom i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Potom uzimati kao sirup za ublažavanje kašlja. Nemojte koristiti pripravak u velikim količinama jer može izazvati nadraženost želuca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *