Recept za pravu tursku kavu

Recept za pravu tursku kavu

Kod nas, na ovim područjima, uglavnom se pije crna kava, poznata kao „turska kava”. Turska kava, poznata i kao: naša, domaća, kuvana, crna kava, nezamjenljivi je dio jutra. Od malih nogu, gledajući mame i bake, učimo kako se kuva ta ista kava, no premda se ona dosta razlikuje od prave  turske kave, one koja se priprema u arapskim zemljama, ovaj naziv se ipak udomaćio kod nas.

No o bilo kojoj kavi da je riječ, jedno je važno upamtiti, a to je da morate voljeti tu kavu dok je pravite ili onoga za koga je pravite kako bi ste dobili najbolje rezultate! Ovdje ćete pronaći oba recepta; za pripremu naše crne i one prave, Turske kave.

Recept za “našu” tursku kavu

Potrebni sastojci:

  • svježa voda ( 2 šalice)
  • turska kava (treba biti svježe mljevena ili propisno čuvana) po želji
  • šećera po želji
  • posuda za spremanje kave (džezva)

Priprema:

Stavite vodu u posudu za kuhanje kave (džezvu). Zasladite po želji. Kada voda zavri, džezvu uklonite s vatre i dodajte kavu, te je vratite na zagrijanu ploču kako bi se pjena “digla” do samog ruba. Kada se pjena “zatvori”, odnosno kada mljevena kava potone, a cijela površina vode bude u pjeni, džezva se skloni s vatre, a kava se promiješa blagim potezom žličice. Kako bi sva plemenita svojstva kave došla do punog izražaja, kava se ostavi na nekoliko minuta da odstoji u posudi, nakon čega se sipa u šalice.

Napomena: prije zakuhavanja kave voda ne smije vriti, jer se tako gubi važan element – kisik

turska kava

Recept za pravu tursku kavu

Ako ikada budete u prilici posjetiti Tursku, jako je vjerojatno kako ćete se u potpunosti iznenaditi i uvidjeti kako ono što mi pijemo u biti nije prava Turska kava, već naša inačica – barem kada je riječ o pripremi. No ovdje možete pročitati recept za pravu tursku kavu.

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice kave
  • 2 šalice vode
  • šećera po želji
  • posuda za spremanje kave (džezva)

Priprema:

Stavite vodu u posudu za kuhanje kave (džezvu). Zasladite po želji. U hladnu vodu dodajte kavu, te je stavite na zagrijanu ploču kako bi zakuhala. Kada se počne stvarati pjena, posudu sklonite s štednjaka i prvi sloj pjene zahvatite žličicom te stavite u prethodno pripremljene šalice; otprilike po pola žličice pjene u svaku šalicu. Potom džezvu vratite na štednjak i pustite da zavri do kraja kako bi pjena “narasla” do samog ruba posude. Sada uzmite još po jednu žličicu pjene za svaku šalicu, promiješajte kavu u džezvi te je vratite na štednjak da zavri, sklonite s štednjaka kada se digne do ruba, pa opet vratite da zavri. Postupak ponovite 3 puta, nakon čega kavu možete sipati u šalice i poslužiti.

Napomena: prava turska kava je dosta slabija od naše crne kave u koju se, uglavnom, stavlja više kave .

1 2
3 4

Recept za tursku kavu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *