Recept za izradu prhkog tijesta

Recept za izradu prhkog tijesta

Sastojci:

(Za kalup promjera 23 cm)

  • 225 g bijeloga brašna
  • 1/4 čajne žlice soli
  • 115 g masnoće ( maslaca ili margarina)
  • 3-4 jušne žlice ledene vode

Priprema:

U zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte masnoću. Masnoću narežite u brašno ili je utrljajte prstima tako da smjesa bude mrvičasta. Mješavinu poprskajte sa 3 jušne žlice vode te vilicom promiješajte dok se smjesa ravnomjerno ne navlaži. Tijesto zgnječite u kuglu, a ako je pre suho i ne možete mijesiti, dodajte preostalu vodu. Kuglu tijesta zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak nekih 30 minuta kako bi se opustila rastezljivost.
Ako tijesto radite u stroju (multipraktik): U posudu stroja stavite brašno, sol i kockice masnoće. Izradite, uključujući i isključujući stroj, dok mješavina ne bude mrvićasta.

Dodajte hladne vode i ponovno nakratko izradite – tek da se tijesto počne odvajati od stijenke posude. Još će uvijek izgledati mrvičasto. Izvadite tijesto iz stroja i skupite u kuglu. Zamotajte i odložite u hladnjak na 30 minuta.

Prhko tijesto je toliko fino i prhko da se topi u ustima. Ovo mrvičasto tijesto savršenim čini svaki nadjev, bio slan ili sladak. Prhko tijesto može se napraviti od pola maslaca ili margarina i pola bijele biljne masti, ili samo od jedne vrste masnoće, ovisno o vašem ukusu.

Ako se peče krema od jaja ili neki drugi kremasti nadjev, tijesto postaje gnjecavo, stoga se obloge od tijesta za ove krostate i torte često peku prazne prije dodavanja nadjeva te se dokraja zapeku. Ovaj se postupak koristi i za pečenje obloga od tijesta koje će se naknadno sirovim ili prethodno kuhanim nadjevom.

Masnoća bi svakako trebala biti hladna, posebno ako se tijesto izrađuje u stroju. Hladna masnoća teže će se zagrijati i odveć omekšati dok se utrljava a brašno, inače će tijesto biti masno. Upotrijebite stolni margarin, a ne onaj mekani u plastičnoj ambalaži.

Ako se masnoća počne smekšavati i osjetite njezinu uljevitost dok je utrljavate u brašno, odložite zdjelu u hladnjak da se hladi 20-30 minuta. Nakon toga nastavite mijesiti  tijesto.

Tekućina koja se koristi trebala bi biti ledena tako da ne može omekšati ili otopiti masnoću

Budite oprezni kod dolijevanja vode: počnite s manjom količinom (i dodajte je odjednom, a ne kap po kap), a još dodajte jedino ako se mješavina ne može skupiti u tijesto jer previše vode učinit će tijesto žilavim.

Kad mješavinu skupljate u kuglu tijesta, nemojte je dugo obrađivati rukama jer će tijesto biti žilavo.

Da se tijesto ne bi stisnuto, stavite ga u hladnjak prije nego što ga razvaljate i ispečete. Ovaj „odmor“ pomaže da se opusti rastezljivost što se razvija tijekom miješenja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *