Rajčica skriva tajnu željeza

Rajčica skriva tajnu željeza

Rajčica, (paradajz ili tomato) jednogodišnja je povrtna biljka sa sočnim crvenim plodovima, a svrstava se negdje između povrća i voća.Ova hranjiva i jako korisna namirnica nije bila poznata sve do otkrića Amerike, a u Europu su je donijeli Španjolci iz Perua negdje u 15. stoljeću. Rajčica se danas uzgaja u cijeloj Hrvatskoj.

Kako ima malu energetsku vrijednost, odnosno samo 18 kcal na 100 g, a sadrži čak 94 % vode, 0,88 % bjelančevina, 0,2 % masti, 2,63 % ugljikohidrata, te 1,2 % dijetalnih vlakana,jedna je od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, sadrži i znatne količine vitamina B, E i K.Vrlo je bogata željezom,magnezijem,kalcijem, natrijem, kalijem.Željeza sadrži čak više nego mlijeko, riba i pileće meso, što mnogi ili ne znaju ili zanemaruju.

Proizvodi od rajčice, kao i sama rajčica vrlo su važan izvor karotenoida kojih ima oko  600 vrsta, a posebno se ističu: alfa-karoten, beta-karoten, zeaksantin, lutein kao i likopen koji je jedan od najznačajnijih predstavnika.To je biljni pigment koji daje crvenu boju rajčici, a nalazi se također i u lubenici,te isto tako i crvenom grejpu.

Kako ne sadrži oksalnu kiselinu u njoj mogu bez brige uživati i oboljeli od upale zglobova kao i reume. Jako dobro djeluje na srce i krvotok, snižava krvni tlak, regulira probavu te uspješno povećava i izlučivanje vode iz organizma.Također sprečavaju negativno djelovanje bakterija, uspješno aktivira probavne procese a zbog mnogih organskih kiselina vrlo učinkovito potiče apetit. Od svih karotenoida koji su prisutni u namirnicama, likopen ima najjače antioksidativno djelovanje, a tako je i dvostruko snažnije od beta-karotena i čak deset puta snažnije od alfa-tokoferola, pa tako uspješno neutraliziraju slobodne radikale. Konzumiranjem deset ili više proizvoda rajčice tjedno, utječe na smanjenje rizika oboljenja od karcinoma za čak 35 %.

Boja plodova rajčice varira od crvene, ružičaste, žute pa sve do narančaste. One rajčice koje sazrijevaju u sezoni, a to je ljeti, puno su ukusnije od rajčica koje se uzgajaju u staklenicima i koje tako mogu rasti tokom cijele godine. Okus domaće sezonske rajčice, jednostavno je nezamjenjiv.

Kod kupnje rajčica vrlo je važno da plodovi budu bez napuklina i mrlja, čisti zdravi i cijeli.Zrele plodove možemo čuvati u hladnjaku nekoliko dana, a zeleni i nezreli mogu se čuvati na tamnom mjestu,umotani u novinski papir dok sami ne sazriju. Također zrele plodove možemo zamrznuti, konzervirati, pasirati ili ih napraviti kao sok koji će poslužiti kao umak za razne vrste jela. Zelene rajčice su izvrsne ukiseljene u octu i soli i s pravilnom pasterizacijom mogu stajati godinama a da se ne pokvare.

Danas rajčice upotrebljavamo u preko 6000 vrsti jela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *