Prirodni lijekovi od hibiskusa

Prirodni lijekovi od hibiskusa

Hibiskus je ljekovita biljka koju su stari Egipćani koristili za liječenje respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Čaj od hibiskusa je bio omiljeno piće egipatskih faraona, a Egipćanke su od cvjetova hisbiskusa pripravljale kozmetičke preparate,

Biljka hibiskus ima više naziva, a neki od njih su kineska ruža ili afrička malva. U našim krajevima cvjeta od kasnog proljeća do rane jeseni.
Hibiskus sadrži veliki broj aminokiselina, od kojih je šest izuzetno važno za čovjekovo zdravlje. Uz to je jako dobar izvor vitamina C i željeza. Sadrži također i voće kiseline koje imaju laksativna svojstva.

Dokazano je da hibiskus povećava apetit i pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma. Također ublažava simptome grupe i prehlade, snižava krvni tlak, pomaže kod bolova u stomaku, jača imunitet, ubrzava metabolizam, pročišćava jetru i jako je dobar za detoksikaciju organizma. Stoga ukoliko imate neke od gore navedenih problema, prije primjene sintetičkih lijekova pokušajte ublažiti simptome sa ovim prirodnim lijekom čije recepte donosimo u nastavku.

Prirodni lijek od hibiskusa kod menstrualnih bolova

Sastojci:

  • 2 dl vode
  • 1 žličica suhog cvijeta hibiskusa

Priprema:

Suhi cvijet hibiskusa preliti sa proključalom vodom i ostaviti 15-ak minuta dok ne poprimi tamno crvenu boju, te ocijediti. Po želji dodati i malo šećera i piti do 3 čaše dnevno. Osim što ovaj čaj pomaže kod menstrualnih tegoba, jako je dobar kod problema sa cirkulacijim i za reguliranje krvnog tlaka.

Hladni čaj od hibiskusa za detoksikaciju

Sastojci:

  • 2 dl vode
  • 1 žličica suhoh cvijeta hibiskusa
  • svježi sok od naranče

Priprema:

Suhi cvijet hibiskusa preliti sa proključalom vodom i ostaviti 5 minuta u poklopljenoj posudi. Čaj ocijediti i ostaviti da se ohladi. U hladan čaj dodati svježi sok od naranče i po želji šećera i leda. Ovaj čaj je jako dobar za vruće ljetne dane i za detoksikaciju organizma.

Oblog od hibiskusa protiv otoka

U posudi zgnječiti šaku svježih cvjetova i listova i dodati malo hladnog čaja i sve zajedno pomiješati. Sa smjesom natopiti gazu, staviti na otečeno mjesto i držati preko noći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *