Paprika – tajna linije Naomi Campbell

Paprika – tajna linije Naomi Campbell


U drugoj polovici 15. stoljeća, papriku (Lat. Capsicum tetragonum L.) u Europu su donijeli Španjolci.Mnogo kasnije se preko Afrike proširila na Tursku, a nedugo nakon toga i u Mađarsku gdje se i proslavila svojom proizvodnjom, pa se smatra da je Mađarska paprika jedna od  najkvalitetnijih.Danas se u cijelom svijetu uzgaja nešto više od 50 sorti,a po boji ih dijelimo na zelene,žute,crvene i narančaste. Naravno, tu je i nezaobilazna ljuta papričica.

Paprika je vrlo hranjiva namirnica, s obzirom da 100 grama svježe crvene paprike sadrži 92 % vode,   6 g ugljikohidrata, 0,3 % masti, 1,2 dijetalnih vlakana te ugljikohidrata 0.99 g.Najvažnija karakteristika paprike je veliko bogatstvo vitaminima i mineralnim tvarima, a energetska vrijednost iznosi samo 20 kcal na 100 g.Sadrži četiri puta više vitamina C od naranče, a sve zapravo zavisi od podneblja gdje je uzgojena, sorti paprike i načinu uzgoja, kao i o nekim drugim čimbenicima.

Dobar je izvor i vitamina B6, kao i vitamina A. U paprici se nalaze  u manjim količinama i ostali vitamini. Od minerala koji su najviše prisutni u paprici važno je spomenuti kalij.

Ukoliko se kiseli za zimsko razdoblje, gubi se manji dio vitamina, a količina minerala koja se gubi je znatno manja, dok se kod nekih sorti čak povećava selen, bakar, željezo, mangan i kalcij.

Osim svih gore navedenih svojstava i hranjivosti, paprika ima i određena ljekovita svojstva koja se ne smiju nikako zanemariti. Alkaloid kapsaicin je najvažniji sastojak, veoma je ljutog okusa, a najviše ga ima u unutarnjem dijelu paprike i to oko sjemena.Vrlo je dobra za osobe koji pate od arteloskleroze, jer sastojak citrin vrlo dobro djeluje na popustljivost kapilara , te ih čini elastičnima.Vrlo dobro potiče lučenje probavnih sokova što poboljšava probavu. Također,paprika daje osjećaj sitosti.


Iz grupa karotenoida paprika sadrži oko 20 spojeva, te su prirodni antioksidansi, sprečavaju stvaranje štetnih spojeva, pa tako imaju važnu ulogu u zaštiti našeg zdravlja.

Svježe paprike imaju hrskavu i čvrstu strukturu, te sjajnu i neoštećenu kožu. Ukoliko se odlučite za spremanje punjenjem- izaberita okrugle i mesnate, te otprilike da su jednake veličine.U hladnjaku se čuvaju do 6 dana, a možete ih i zamrznuti ili čuvati u ulju ili octu konzerviranjem.

Koristi se sušena, u prahu, svježa, pečena, kisela, za salate i hladna predjela.Može se pirjati, puniti, dodavati svim mesnim jelima. Recepata je mnogo.

I za kraj, jedna zanimljivost; Naomi Campbell svoju liniju održava upravo sa svježom crvenom paprikom. Probajte i vi!

 

Recepti sa paprikom:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *