Njemačka punjena patka

Njemačka punjena patka


Patka se obično poslužuju na Badnjak ili Božić u Njemačkoj, ali je odličao jelo koje se može poslužiti za bilo koju posebnu prigodu.patka na mjemački nacin

Patku posolimo i poparimo sa svih strana . Kao začin koristimo i mažuran te je prođemo isto tako sa svih strana.

Patku punimo sa :

  • 1 kapulom ( može i polovinom)

  • 1 oguljena jabuka

  • suhe šljive ( koliko može stati)

Zatvorimo je čačkalicama

U duboki lim gdje se patka treba peči stavi se voda da pliva 1 cm i patka se u nju stavi da se peče na lagano

Kada patka pusti svoju masnoću pred kraj ta se masnoća stavi sa strane u jednu zdjelu ili lonac. Od te masnoće radimo šug kojim ćemo kasnije priliti skuhane krumpire na ploške ili kockice.

Skuhani krumpir kao prilog: Krumpir skuhamo cijeli u kori koju kasnije očistimo i krumpir narežemo na kockice ili ploške.

Šug od patkine masnoće: U šug od pečenja dodamo 1 kacjolu masti i malo vode ( 1 dl) te prokuhamo zajedno na špaheru na laganoj vatri da se masa ujednači. Dodamo sol i papar i malo mažurana. Da bi smjesu zgusnuli dodamo malo pomiješanog brašna s vodom i sve prokuhamo. Ovom smjesom prelijemo prethodno skuhane krumpire na kockice.

Crveni kupus kao prilog: Crveni kupus isjeckamo na jako fino i tanko. U veći lonac zagrijemo mast dodamo jednu kapulu na sitno i onda dinstamo. Kada kupus omekša dodajemo crno vino i malo vode, sol i papar, jednu izgratanu jabuku u sitno, 10 klinčića, i 2 dl kvasine. Probamo ukus , miješamo i dodajemo po potrebi sol i papar, vina po želji.

Vodite računa da dok se patka pri kraju peče da ste prethodno pripremili krumpir i nasjeckani kupus te pred kraj pečenja napravili priloge da možete toplo sve skupa servirati.

Patku izrežete i stvaite je na jednu veliku platu, krompir također vruć i izrezan na ploške stvaite u zdjelu a šug kojim ga zalijevate stavite u zasebnu zdjelu da se svako može sam poslužiti po želji, kupus s vinom i klinčićima također stavite u zdjelu za samoposluživanje.

Po mom ukusu ovaj način pripreme patke jako je prikladan u blagdanskim danima

Dobar tek

3 thoughts on “Njemačka punjena patka”

  • Patka na ovakav način je tipična za Božić u Njemačkoj . Gosti se svakako ne bi razočarali u moru različitih okusa s toplim prilozima koji se jednostavno nadopunjuju, zaista vrijedi svakog truda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *