Mrkva – povrće za zdravlje i ljepotu

Mrkva – povrće za zdravlje i ljepotu


Ovo korjenasto povrće bogato beta-karotenom iz porodice štitarki, prirodni je detoksikator organizma. Krasi ju naziv jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Sadrži vitamine B1, B2, C, D , E te velike količine provitamina A, karotina (zbog kojeg i ima narančasto-crvenkastu boju) i vlakana (80 grama mrkve sadrži čak 2 grama vlakana i samo 24 kalorije). Stoga, ako imate problema sa kilogramima, ova namirnica je idealna za vas. Također, sadrži visok broj ugljikohidrata i niz mineralnih tvari.

Preporučuje se konzumiranje sirove mrkve, jednako kao i kuhane jer beta-karoten ne gubi na svojoj vrijednosti u pripremi, mada je mrkvu najbolje kuhati cijelu, a ne narezanu jer se na taj način važni sastojci ne izgube u vodi. Sirovo lišće mrkve nije jestivo, kao što mnogi misle, već ga je potrebno prethodno pripremiti; kuhanjem ili pirjanjem. Također, u obliku kupelji, lišće mrkve ima jako antiseptičko djelovanje.
Namirnica je to koju prvu uvodimo u dječju prehranu jer je vrlo lako probavljiva i često se daje djeci kod povraćanja a specifičan je njezin blag, slatkast okus te se često koristi i za pripremu kolača (primjerice, torta od mrkve koja je u zadnje vrijeme i u nas sve popularnija). Odlično se slaže sa drugim namirnicama, a neizostavni je dodatak juhama, gulašima kao i salatama i nekim mesnim jelima.


Mrkva, kao povrće vedre boje, spada u namirnice koje također imaju ljekovita svojstva; potiče otpornost organizma, ima jako antiseptičko djelovanje, sprječava bolesti srca i krvnih žila, makularnu degeneraciju (bolest očiju), regulira dijabetes s obzirom da sadrži karotenoide, snažan je borac protiv karcinoma te svakodnevnom konzumacijom smanjuje kolesterol. Kao sok, koristi se pri detoksikaciji organizma i pogodna je za osobe koje imaju problema sa probavom i želucem. Također, pomaže kod anemije, arterioskleroze, reume, upale grla, problema sa vidom i osjećaja slabljenja organizma. Naribana sirova mrkva koristi se kod zacjeljivanja rana, a sirup od mrkve liječi impotenciju i djeluje protiv crijevnih parazita.

Preporučuje se konzumacija mrkve i između obroka, što je daleko zdravije od raznih čipseva, čokoladica i ostalih kaloričnih i nezdravih grickalica.
Važna je za starije osobe, jednako kao i za djecu a ono što mnogi ne znaju je njezina sposobnost pomlađivanja te da korištenje maske za lice od mrkve djeluje pet puta učinkovitije od skupih krema na koje svaki mjesec trošimo velike iznose novca. Da, drage moje dame, spremite svoje skupe kreme i iskoristite sve moći iz prirode, koja su vam nadohvat ruke…

Recepti:

Juha od mrkve i naranče

Kolač od mrkve

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *