Maslinovo ulje – zeleno tekuće blago

Maslinovo ulje – zeleno tekuće blago


Maslina je plod zimzelenog drveta Olea europaea L., a raste u mediteranskom području. Još u prethistorijsko doba su kultivirana prva stabla maslina, i to 4000 godina prije Krista na području srednje Azije. Zasađena su i na istočnom mediteranu, gdje se prvo maslinovo ulje počelo proizvodit 2000 godina prije Krista. Kod nas raste i Dalmaciji i Primorju.

Plodovi su mesnati i puni ulja,kao i sjemenka, ali je njezino ulje znatno slabije kvalitete.Postupkom mljevenja i gnječenja te prešanja zrelih maslina dobiva se maslinovo ulje. Najkvalitetnije ulje se dobiva prešanjem na hladno i netom ubranih plodova, a ulje je tamnozelene boje, prozirno i bez trpka okusa. Ulje možemo aromatizirati začinima i agrumima kao što su češnjak, anis, borovica, kopar, ružmarin, limun i menta.

Maslinovo ulje ima ugodnu i jedinstvenu aromu, a sve to zahvaljujući različitim sastojcima kao što su vitamin E, hidrokarbona, fenola te aromatične tvari. Maslinovo ulje je najzdravije i najstabilnije zato što najveći dio ulja, odnosno više od 95%, čine masne kiseline od koje najviše mononezasićena oleinskakiselina sa 65 – 85 %.


Najkvalitetnije i najcjenjenije je ekstra djevičansko ulje , koje se dobije prvim prešanjem plodova. Oleonske kiseline ima samo 1 %, a što označava najkvalitetniji tip maslinovog ulja.
Djevičansko ulje dobiva se kao i ekstra djevičansko, ima manji nedostatak u aromi, a kiselost je do 2 %. Rafinirano maslinovo ulje je ulje najslabije kvalitete, a kiselost je do 5 %.

Ljekovita svojstva maslinovog ulja sežu daleko u povijest, a što je potvrđeno i znanstveno prije desetak godina. Smanjuje razinu kolesterola, rizik od arteroskleroze i nekih vrsta tumora, a zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, vitamina E, sterola i polifenola. Također smanjuju i LDL kolesterol, odnosno loši kolesterol koji začepljuje krvne žile, a ne utječe na količinu dobrog kolesterola koji čisti arterije.
Kao zaštitu od sunca već stoljećima se služe ribari, a vrlo učinkovito djeluje u slučaju opeklina od sunca.

Maslinovo ulje se kupuje prema kvaliteti, odnosno kao ekstra djevičansko, djevičansko i rafinirano. Najbolje od svih ulja je ekstra djevičansko a pakira se u tamnozelene staklene boce. Možemo ga prepoznati i po tome ako ga čuvamo u hladnjaku da se zbog nižih temperatura jedan dio masnih kiselina zgrušava. Otvorenog ga možemo čuvati na hladnom mjestu i do 6 mjeseci
Maslinova ulja se koriste u pripremi gotovo svih vrsta jela, pa i deserta. Također se upotrebljava i u farmaceutskoj industriji. Maslinovo ulje prijatelj je kože, kose. Prijatelj je zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *