Maslac ili margarin? – Odgovor je ovdje…..

Maslac ili margarin? – Odgovor je ovdje…..


Margarin, kao zamjena za maslac, proizvodi se tehnološkim postupkom hidrogenacije tj. skraćivanja lanaca triglicerida uz dodavanje vodika i katalizatora. Dokazano je da povećava loš (LDL) te smanjuje dobar (HDL) kolesterol. Proizvodi se od raznih vrsta ulja i neprihvatljiv je  zbog trans masnih kiselina koje nastaju tijekom proizvodnje. Nastao davne 1869. godine kao jeftina zamjena radničkoj klasi za maslac i hranjenje purana, do danas,prošao je niz promjena. Uz margarin povezuju se mnoge negativne priče; od toga kako i koliko je štetan do one da ga ne bi trebali koristiti apsolutno nikako u svakodnevnom životu. Istraživanja govore da je čak i svinjska mast prihvatljivija i zdravija opcija,ma kako se mnogima dizala kosa na sami njezin spomen.

Maslac je mast od mlijeka koja se dobiva mlaćenjem i gnječenjem skorupa, odnosno ‘koncentrirana’ mliječna mast. Ukusnog je okusa koji odgovara uz različita slatka i slana jela. Njegovu su izradu razvili Arapi i Sirijci, a zapisi o njegovoj upotrebi sežu i do 2000 godina pr. Kr. Zbog prisutnosti vitamina A i D maslac se preporučuje u prehrani maldih osoba i onih u razvoju. Treba svakako napomenuti da je maslac vrlo kalorična namirnica (10 dkg ima 758 kcal), koju treba konzumirati na razuman i prihvatljiv način.

Polovicom 20-tog stoljeća maslac je prozvan neprihvatljivom namirnicom zbog kampanje protiv zasićenih masnoća, te je njegovo mjesto zauzeo margarin. Međutim, moderno istraživanje došlo je do najnovijih saznanja prema kojima zasićene masnoće životinjskog porijekla, poput maslaca, nemaju nikakve veze sa srčano-žilnim i drugim oboljenjima.

Štoviše, dokazano je da maslac sadrži mnoge hranjive tvari koje nas od tih bolesti čak i štite. Jedna od njih je vitamin A, potreban za zdravlje štitnjače i nadbubrežnih žlijezda, koje igraju ulogu u održavanju pravilnog funkcioniranja srca i krvožilnog sustava. Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane.

Zaključano, maslac je ipak zdravija namirnica. Dokazano je bitan u razvoju djece, a kolesterol koji se nalazi u maslacu igra važnu ulogu u razvoju mozga i živčanog sustava. No bez obzira jeste li pobornik maslaca ili margarina, dnevni unos ne bi trebao biti viši od 70 do 80 grama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *