Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz (Lat. Zea mays) jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae, podrijetlom iz Centralne Amerike, a nakon otkrića američkog kontinenta prenesen je i proširen u Europu 1493. godine,te na ostale kontinente. Američki Indijanci nazivali su ga “kćer života”. Zrno kukuruza se sastoji od ovojnice, endosperma i klice. Stanice ovojnice sadrže pigmente koji određuju boju kukuruza koja varira od crne preko žute do potpuno bijele. Boja ovisi od regije do regije. Najpoznatiji je kukuruz kokičar od kojeg dobivamo popularne kokice.

Kukuruz je sezonska namirnica, sadrži ugljikohidrate i brzo raspoloživu energiju, aminokiseline te  vitamine i minerale, uključujući vitamin C, B1, B5, folnu kiselinu, niacin, fosfor, kalij i magnezij a sadrži posebnu vrstu vlakana koja poboljšavaju rad crijeva. Vrsta prehrambenih vlakana (izomalto-oligosaharidi) koja se nalazi u kukuruzu djeluje povoljno na razinu šećera u krvi, pa stoga kukuruz predstavlja dobar izvor energije za dijabetičare.

Poznato je također da hrana koja sadrži obilje škroba, poput riže, krumpira, kukuruza i pšenice pomaže kod probavnih tegoba, poglavito kod proljeva. Također može biti koristan i za tegobe u gornjem dijelu probavnog sustava – točnije za želučane tegobe, jer istraživanja su pokazala da kukuruz u malim količinama može neutralizirati želučanu kiselinu te se stoga preporučuje osobama koje boluju od gastritisa i ulkusne bolesti. Kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama, može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa, te stoga treba dobiti svoje mjesto na jelovniku suvremenog čovjeka.  Fitokemikalija, koja je u kukuruzu prisutna u izrazito visokoj koncentraciji , odlikuje se  snažnom antioksidativnom aktivnošću, te joj se zato pripisuju antikarcinogena svojstva.

Kukuruz ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Drugim riječima, kukuruz je zapravo jedna od zdravijih namirnica i netočne su tvrdnje kako kukuruz deblja!

Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno. Hidrauličkim putem istiješteno i nerafinirano ulje od kukuruznih klica sadrži, među ostalim, vrijednu linolnu kiselinu, linolensku kiselinu, zasićene masne kiseline, fitosterin, fitohormone i vitamin E, pa ulje od kukuruznih klica nije samo obično jestivo ulje, nego i najvrednije dijetno ulje.

Klipove kukuruza možemo kuhati ili peći, od zrna možemo pripremati kokice, salate, nadjeve, a osobito brašno i krupicu. Brašno koristimo za pripremu kruha,kao i kolača. Kukuruz se koristi u mnogim svjetskim kuhinjama, za kojima ne zaostaje ni naša.

Recepti sa kukuruzom:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *