Kotonjada

Kotonjada

Kotonjada je još poznata kao i sir od dunja. Često se u prošlosti pripremao kao slastica u primorskim krajevima. Kotonjada se može poslužiti uz vino ili šampanjac.

Sastojci:

    • 1 kg očišićenih dunja
    • 1 kg šećera
    • 15-30  dkg sjeckanih oraha
    • malo korice limuna (moj dodatak)

Priprema:

Dunje očistiti i prokuhati u vodi. Vode ulijete toliko da dunje poplivaju jer kuhanjem se neće smanjiti njihov obujam, tako da sve moraju ravnomjerno biti u vodi. Nakon otprilike dvadesetak minuta kuhanja, voda se ocijedi (to nikako ne zaboravite ili kotonjada neće uspjeti), dunje usitnite štapnim mikserom pa koliko ima mase dunja toliko stavite i šećera.

Pustite da prokuha, pa kuhajte na laganoj vatri dva sata. Kad je kotonjada gotova, a to ćete znati tako da će se kad je budete miješali odvajati od posude, uklonite s vatre, dodajte po želji sjeckane orahe (morate ih nasjeckati rukom, ne presitno – ovo je jedan od rijetkih trenutaka kad ne koristim sjeckalicu).

Posude u koje želite staviti kotonjadu oplahnite vodom i ulijte kotonjadu. Jedan dan je pustite u kalupu pa je stavite na neku rešektu i sušite bar dan-dva na vjetrovitom vremenu.
Ovako pripremljena kotonjada, ako je dobro osušite, može stajati i po godinu, dvije.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *