Koji je najbolji lijek protiv mamurluka?

Koji je najbolji lijek protiv mamurluka?

Na prvom mjestu bi trebao biti odgovor da je umjereno konzumiranje svakako najbolji lijek protiv mamurluka, ali kad umjerenost nije moguće ili nije opcija, postoji mali savjeti koji nam mogu olakšati da najbezbolnije prebolimo to ne baš lagano stanje.

Prije nego zabava krene…..

Borba protiv mamurluka počinje prije prve konzumacije alkohola.. Najgore je piti na prazan želudac, tako da prije početka je najbolje zaštititi sluznicu želuca. Dobro je popiti  prije jedno od navedenog:

  • malo mlijeka
  • čičkovo mlijeko
  • bijeli luk
  • maslinovo ulje (4 male žličice pomiješajte sa malo vanilija šećera za bolji ukus)
  • junk food  (ovo posljednje je svakako i najjednostavnije)

Zaštita želudaca itekako ima smisla: hrana – a posebice mliječni proizvodi – usporava apsorpciju alkohola, a jedući hranu koja je bogata vitaminima B i C ograničavamo gubitak hranjivih sastojaka kasnije. Također ukoliko je želudac pun manja je će biti  želja za pićem tijekom večeri.

Dok pijete….

Oni od vas koji planiraju cjelovečernji party  trebaju znati važnost čuvanja  razine tekućine u svom organizmu. Mnogi misle da će “bolje proći” ukoliko piju voćne koktele, ali pametniji je prijedlog nakon svakog trećeg žestokog pića popiti čašu vode, coca colu, bilo koje osvježavajuće bezalkoholno piće.  Dobro je istovremeno grickati čips ili kikiriki…iako mnogi misle da se to služi, jer se potom više pije, ta je teza skroz pogrešna. Grickalice pomažu da održite optimalnu razinu soli u organizmu.

Prije spavanja ….

Ova faza u ublažavanju mamurluka je bitna i kreće odmah nakon što ste se “doteturali” doma. Ovdje smo pronašli razne savjete kao:

  • ostati što je moguće više budan i piti velike količine vode
  • popiti 2 tablete za glavobolju sa velikim količinama vode
  • popiti 2 tablete vitamina C sa dosta vode

Svi se slažu u jednom: voda je u ovoj fazi jako bitan element.

Jutro poslije

Ovdje svakako treba izbjeći onu staru poslovicu – klin se klinom izbija- te po buđenju popiti jednu npr. votku. Po buđenju je najbolje početi ponovo sa unosom većih količina vode, te pripremiti neki od isprobanih recepata koje ćemo objaviti.

Koktel od jaja
Čaj od đumbira
Shake od banane
Shake od limuna

Dodatne savjete za liječenje mamurluka možete pročitati ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *