Kava sa gljivama

Kava sa gljivama

Što je to kava sa gljivama?

Kava sa gljivama je funkcionalni napitak koji kombinira iskustvo ispijanja kave sa dobrobitima ljekovitih gljiva.

Od čega se sastoji kava sa gljivama?

Kava sa gljivama se sastoji od približno 70% instant organske kave te 30% ekstrakta gljiva.

Kako funkcionira kava sa gljivama?

Kafein iz kave djeluje kao stimulans centralnog živčanog sustava i poboljšava koginitivne sposobnosti, pogotovo budnost, pažnju i koncentraciju. Također, kafein se koristi u kontroli astme, kao sredstvo borbe protiv glavobolja i u svrhu poboljšanja raspoloženja.
Ali, kafein također potiče lučenje kortizola i adrenalina, to jest stres hormona. Radi toga, povećana konzumacija može izazvati ubrzan rada srca, porasta krvnog tlaka i oštećenja stanica.
S druge strane gljive su snažni adaptogeni. Adaptogeni su substance koje normaliziraju proizvodnju hormona (pogotovo onih koji induciraju stres). Također, adaptogeni povećavaju otpornost tijela na fizičke (hladnoća, vrućina, napor), kemijske (toksini i teški metali) te biološke(bakterije i virusi) stresore.

Ono što adaptogene čini posebnima je sposobnost moduliranja reakcije našeg tijela na stress, kako ono nebi pretjerano reagiralo i time iscrpilo naše stanice od vitalne energije. Pojačano lučenje adrenalina i kortizola uzrokuje veliku štetu našem tijelu i iscrpljuje ga do krajnjih granica.
Adaptogeni pomažu pri otporu i prilagodbi na stres, vraćajući balans kardiovaskularnom i neuroendokrinom sustavu, pritom čineći minimalne ili nikakve fiziološke smetnje, nuspojave ili toksičnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *