Karfiol-vitaminska bomba

Karfiol-vitaminska bomba


Karfiol ili cvjetača povrtna je biljka iz porodice kupusnjača (brokula , kupus, kelj).Kuglastog je oblika i bijele ili blijedožute boje sa zelenim listovima sa strane, koji štite njen plod od sunca pa se ona, za razliku od ostalih kupusnjača, ne odlikuje zelenom bojom klorofila. Upravo ti listovi, koje mnogi bacaju, sadrže njezine najvažnije prehrambene sastojke i svakako ih je dobro iskoristiti u varivima ili juhama.

Uzgaja se u zemljama Mediterana , a u Italiji se prvi uzgoji karfiola spominju šest stoljeća prije Krista.U  Europi se počelo sa uzgojem u Grčkoj i to početkom 12. stoljeća.Danas su najveći proizvođači na Dalekom istoku a u Europi Španjolska,Italija i Francuska.Kod nas se također uzgaja u sve većim količinama na čitavom prostoru.


Odličan je izvor vitamina A, vitamin K (važan u mineralizaciji kostiju) i vitamin C (karfiol sadrži ogromnu količinu tog vitamina), folne kiseline, beta-karotena, željeza, proteina. 100 grama svježeg karfiola sadrži i 2,5 grama dijetalnih vlakana.Preporučuje se u dijetalnoj ishrani, ishrani trudnica te je njegov doprinos u borbi protiv određenih bolesti i tegoba poprilično širok; rak, astma,stres, hemeroidi, impotencija, nedostatak apetita, dijabetes, menopauza, osteoporoza, problemi sa kosom, metabolizmom i prostatom, te mnogi drugi… Pomaže kod detoksikacije (čišćenja) organizma i važna je namirnica u prehrani male djece.

Karfiol je gotovo bez masti,ima vrlo malo kalorija i ugljikohidrata a sadrži i fitonutrijente.Te sve tvari sprečavaju štetno djelovanje enzima koji su odgovorni za razvoj stanica karcinoma.  Za smanjenje rizika od razvoja karcinoma, poželjno bi bilo uzimanje bar 2-3 puta na tjedan po jedan obrok spravljen od karfiola.Jednako kao i kod brokule, naglasak je na pripremu al dente; da se što manje kuha, jer se predugim kuhanjem gube sva ljekovita svojstva.

Prilikom kupnje karfiola, potrebno je paziti da je svjež, odnosno da ima sasvim bijelu glavicu čvrsto priljubljenu jednu uz drugu. Kupljeni karfiol čuvajte u hladnjaku u papirnatoj vrećici kako ne bi sakupljao vlagu i tako pocrnio. Najbolje ga je potrošiti unutar 3-5 dana. Koristi se u salatama (tada se ujedno i maksimalno čuva vitamin C) , zapečen, gratiniran, pohan, u juhama kao dodatak ili glavna namirnica (krem juha). Može ga se i smrznuti za kasniju upotrebu.

Povrće je to koje se može upotrijebiti i u pripremi zimnice i to u kombinaciji sa zelenim paradajzom, mrkvom,krastavcem, paprikom i lukom .

 Recepti:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *