Kantarionovo ulje – prirodni eliksir zdravlja

Kantarionovo ulje – prirodni eliksir zdravlja

Kantarionovo ulje koje je još poznato i pod imenom ulje gospine trave se dobiva od biljke gospina trava, latinskog naziva Hypericum perforatu. Gospina trava cvate tijekom ljeta, stabljika može narasti i do 70 cm, a na vrhu se nalaze sitni cvjetovi zlatno-žute boje. Gospina trava se bere od lipnja do rujna i to gornji dio biljke, a potom se suši se na tamnom i hladnom mjestu. Ulje gospine trave bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomaže obnavljanju kože.

Kantarionovo ulje se koristi kao prirodni lijek za rane (može se nanositi direktno), opekotone prvog stupnja, proširenih vena, akni, ožiljaka, strija, raznih vaginalnih infekcija, hemoroida, reume, upale mišića….


Recept za pripremu kantarionovog ulja

Staklenu bocu (zapremine 1 litar) do 1/3 napuniti svježim cvjetovima gospine trave, te do vrha dopuniti sa domaćim maslinovim uljem. Bocu dobro zatvoriti i ostaviti 40 dana na suncu. Povremeno protresti i  provjeriti da li su cvjetovi u ulju. Nakon 40 dana kroz gazu procijediti ulje i pritisnite cvjetove da puste sve ulje do kraja (kvalitetno ulje gospine trave je tamno crvene boje). Ulje čuvati u dobro zatvorenim tamnim bočicama (ne držati u hladnjaku).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *