Junetina u Guinness pivu

Junetina u Guinness pivu

Recept je lagan i jednostavan. Potrebno je sat i pol do dva za pripremu, ali kad ga stavite peći, vi se slobodno posvetite nečemu drugome, ma šta to bilo. Sad trk po dobro meso i pokušajte.

Sastojci:

  • 700 gr junećeg mesa od buta
  • 2 veća crvena luka
  • 0,5 litra Guinness piva
  • žlica maslaca i maslinovo ulje (količina po želji, može i obično ako niste ljubitelj maslinovog)
  • 1 naranča
  • 2 lista lovora
  • sol, papar, chili papričica (tko voli ljuto)

Prilog: Palenta sa sušenim rajčicama i maslinovim uljem

Priprema:

Meso nasjeckajte na kockice. Posolite, popaprite (po želji stavite i malo crvene paprike) i ubacite u vrećicu sa nekoliko žlica oštrog brašna – oštro brašno je puno bolje, jednoličnije se prihvati za meso i lakše  je višak odstraniti.
Meso stavite na vrelo ulje i maslac pa lagano popržite sa svih strana. Nemojte sve pržiti odjednom nego podijelite u bar dva do tri (ovisi o veličini tave), da  meso ne počne puštati svoj umak. Prženo meso stavite u vatrostalnu zdjelu, a na toj masnoći od ulja, masla i mesa sparite kapulu narezanu na kolutiće. Kad se ona spari dodajte žličicu šećera te dobro promiješajte. Crvenim lukom prekrijte meso u vatrostalnoj, po tome iscijedite naranču, ubacite dva lista lovora, dvije ljute chili papričice pa sve skupa zalijte sa Guinness pivom.
Pecite sat i po, na 180 ˚C. Ako vam se umak čini pregust, povremeno ga zalijte sa malo temeljca (ako nemate temeljac od govedine i kostiju, prokuhajte kocku goveđe juhe u pola litre vode). Bez pasiranja i previše dodataka u obliku brašna i prezle (krušnih mrvica) umak će biti gust i ukusan od piva.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *