Jaja – namirnica za dobro raspoloženje

Jaja – namirnica za dobro raspoloženje


Oduvijek su bila simbol plodnosti, predmet vjerskog obožavanja i vječitog pitanja; što je nastalo prije? Kokoš ili jaje? Na to pitanje ne znamo odgovor ali reĆi ćemo vam ono što sigurno znamo.
Namirnica je to iznimne hranjivosti i biološke vrijednosti, dostupna cijele godine. Jaja sadrže obilje mikrominerala, vitamina i vrlo malo ugljikohidrata te nimalo vitamina C te se samo zbog toga često nepravedno ne smatra „kompletnom namirnicom“. Međutim, 100 g jaja sadrži 12.4% bjelančevina, 8.7% masti, znatne količine vitamina skupine B (B1, B2, B6) A,E i D te visoke količine željeza, fosfora, sumpora i kalija. Povoljno djeluju na proces starenja, smanjuju rizik od karcinoma, pospješuju vid, zdrava su za nokte, kosu i kožu. Bodybuilderi tvrde da bez njih ne bi bilo ni njihove mišićne mase, pa je red da im vjerujemo 🙂

Jaja se neizostavno koriste za pripremu mnogih slanih jela, bez njih ne bi bilo tijesta, kolača i slastica a zdravija i lakše probavljiva su kuhana nego pečena. Razlika između bjelanjka i žumanjka je jednostavno; bjelanjak (dijetalni dio jaja) ne sadrži kolesterol, idealan je izvor bjelančevina, preporučuje se djeci i težim bolesnicima.


Žumanjak, energijom bogatiji dio jaja, sadrži obilje željeza pa je idealan za osobe koje pate od anemije te sadrži esencijalne masne kiseline. Neki pak tvrde da je nekoliko žumanjaka na dan bolje od bilo kojeg multivitamina. Ukoliko imate oštećenu kosu, probajte trik „oživljavanja“ sa maslinovim uljem i žumanjkom, napravite smjesu, nanesite na kosu i ostavite masku pola sata te nakon toga dobro isperite toplom vodom.

American Heart Association objavio je da je konzumacija jednog jaja dnevno prihvatljiva za zdrave osobe,ali je potreban oprez kod večih dnevnih unosa jer su jaja (žumanjak) bogata kolesterolom, što je kasnija studija pobila. Druga studija, objavljena u Journal of the American College of Nutrition objavila je da su jaja ipak pogodna dijetna hrana. Kako god, bez jaja velik broj jela ne bi bilo ni moguće pripremiti pa su ipak zaslužila posebno mjesto na listi neizostavnih namirnica. Pogotovo danas,kada je cijena mesa u porastu, jaja mogu biti glavni izvor proteina.
Također, jaja sadrže holin bez kojeg nema niti „dobrog raspoloženja“ te su izuzetno bitna u prevenciji depresije i psihičkih poremećaja. Znači, drugi put kada vas ulovi depresija, znate što ste propustili. „Svako jutro jedno jaje…“
Svježa jaja mogu se čuvati u hladnjaku do mjesec dana, s time da nemaju oštećenu ljusku i da se širi dio okrene prema gore. Preporučuje se držati ih spremljene u kutiji ili za to predviđenom pretincu jer preko ljuske vrlo lako upijaju miris.

Recepti sa jajima:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *