Jabuka – neprijatelj karijesa

Jabuka – neprijatelj karijesa


Najčešće kultivirano stablo na svijetu je upravo stablo jabuke.Kao divlja rasla je u Europi još u pretpovijesno doba. Porijeklom je iz Sibira i Azije, a Grci i Rimljani su je uzgajali u velikim količinama i to čak nekoliko stotina sorti.

Najrasprostranjenija je od svih vrsti voćaka, osvježavajuća i kiselo-slatkog okusa. Danas poznajemo oko 10.000 vrsti  koje se razlikuju po slatkoći, kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti i načinu uzgoja. Svi nutrijenti su prisutni u i vrlo malim količinama. Voda čini najmanje 82 % težine ploda, ugljikohidrata 12 % a masti i ostalog tek oko 1 %.


Osim gore navedenih osnovnih tvari, jabuka čini i sastojke neophodne za ljudski organizam kao što su: šećer (glukoza,fruktoza,saharoza),organske kiseline koje sa šećerom određuju slatkoću, vitamine i minerale, a osobito moramo spomenuti kalij te masnoće, jer sjemenke sadrže 24% ulja. Ujedno jabuka sadrži i 3,3 grama dijetalnih vlakana što je neophodno za zdravlje i ljudski organizam. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, prži, kuha,karamelizira,suši, prerađuje u kompote,pekmeze, sokove i sirupe, a najpoznatiji i vrlo vrijedan proizvod je jabučni ocat.

Imamo neke sorte jabuka koje su bogatije vitaminom C, a zahvaljujući kombinaciji tog vitamina i minerala, jabuka potiče imunološki sustav u organizmu i najučinkovitija je u borbi protiv virusa, bakterija i raznog utjecaja slobodnih radikala. Zbog toga vrlo dobro štiti od prehlade, sprječava razvoj karcinoma debelog crijeva, te općenito pomaže u borbi protiv zloćudnih stanica. Jabuka također stabilizira crijevnu floru,te pomaže kod tegoba sa probavom, poglavito proljevom, te kod opstipacije, odnosno zatvora.

Jabuka također djeluje i na srce i krvožilni sustav, te sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol u krvi te sprječava začepljenje krvnih žila. Samim tim umanjuje se i rizik od pojave tromboze i arterioskleroze. Osim svega toga, jabuka nas može držati i u dobroj formi, jer otklanja umor i dekoncentraciju, a sve zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata. U njoj se krije i serotonin pa samim tim podiže i raspoloženje, kao i kockica čokolade, samo što je jabuka zdraviji izbor.

Zbog svih ovih svojstava, jabuka je cijenjena i u prehrani bolesnika kao dodatak. Zbog prisutnosti kalija i fosfora, pozitivno utječe na izgradnju kostiju i zuba a samo žvakanje svježe jabuke, efikasno pomaže u borbi protiv karijesa i pokazalo se jednakim kao i upotreba paste za zube.

Sama jabuka se koristi u više od 2.500 recepata u prehrani. Na vama je samo da odaberete omiljeni.

Recepti sa jabukom:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *