Fondu s govedinom

Fondu s govedinom


Ovaj recept potječe iz Švicarske i da budemo precizniji nastao je u kantonu Neuchael. Ovakav način pripreme hrane je interesantan u tome u tome što se hrana zajednički priprema za stolom u ugodnom druženju s prijateljima. Sve se svodi na to da tanko-narezane komadiće govedine koji se kuhaju u kombinaciji maslaca i ulja kasnije umačemo u različite umake. Od mesa se može koristiti i piletina.

Fondi datira iz 18. stoljeća kada su i sir i vino bili važne industrije u Švicarskoj. Fondu je jednostavan je za pripremu jela a koriste se namirnice koje se mogu u prosjeku pronaći u svakom domaćinstvu. Umak za fondi može biti različit a Švicarci najčešće koriste sir i vino u kombinaciji.

Potrebni sastojci za ovaj recept:

  • veći komad govedine bez kostiju file ili pečenica
  • ulje
  • maslac

Priprema:

Ispunite metalni lonac za fondi sa  oko ½ s pola ulja i pola maslaca (možete koristiti samo ulje, ako vam je draže). Zagrijete ulje i maslac na štednjaku dok ne poprime  zlatnu boju.

Svaki gost nabode komadić od govedine s fondi vilicom, drži je u vrelom ulju dok ne bude gotovo a obično je to za 1 do 3 minute. Kada je gotov,  komadić mesa se umoči u umak.

Klasičan umak za foundi:

Dno posude za kuhanje namažemo češnjakom. Dodamo otprilike 2-3 dcl vina, 1 veliku žlicu bijelog octa, 1 veliku žlicu soka od limuna i lagano nadodajemo 20-30 dkg izribanog sira.  Sir može biti i u kombinaciji, recimo 10 dkg tvrđeg i pikantnijeg sira sa 10 dkg ementalera. Sve skupa se lagano se kuha dok ne dobijemo gustu smjesu u koju kasnije umačemo komadiće mesa. Umak se po želji može pojačati solju i paprom a za one koji vole žešće umake mogu dodati i tabasco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *