12/12/2017

Crêpe Suzette – Palačinke Suzette

By paula -

 

Crêpe SuzetteCrêpe Suzette je tradicionalni francuski recept za pripremu palačinki, a sastoji se od: palačinki spravljenih na „francuski način“, vrućeg umaka od karameliziranog šećera, soka od naranče, tanko naribane narančine kore i likera od naranče (francuzi najčešće koriste Grand Marnier) pomoću kojeg se palačinke na kraju same pripreme i flambiraju.

 

 
Sastojci:

 • 4 palačinke
 • 200 ml svježeg soka od naranče
 • sok od pola svježeg limuna
 • 2 velike žlice šećera
 • 5 velikih žlica vode
 • 30 g masla sobne temperature
 • 3 velike  žlice likera od naranče


Priprema (za 2 osobe):

Nakon što ste ispekli francuske palačinke, savite ih u trokut i stavite sa strane. U malo veću, zagrijanu tavu (po mogućnosti pogodnu za flambiranje: metalna ručka) stavite vodu i šećer. Miješajte sa drvenom žlicom dok se šećer ne počne karamelizirati (primijetiti ćete mjehuriće koji se stvaraju na površini). Sada možete dodati maslac. Nastavite sa miješanjem dok se umak ne izjednači, a zatim dodajte sok od limuna i naranče. Pustite da zakuha –  otprilike pola minute. Sada možete dodati palačinke koje ste prethodno smotali u trokute. Poslužite se drvenom žlicom da bi ste palačinke u potpunosti natopili umakom i tako pustite da sve zajedno prokuha. Kada je umak zajedno sa palačinkama dosegao vrenje, sve zajedno zalite likerom od naranče te zapalite smjesu (flambiranje). Budite pritom jako pažljivi. Dopustite da smjesa gori otprilike 5 sekundi i zatim uklonite sa štednjaka. Izvadite palačinke u prethodno zagrijane tanjure, te ih zalite sa slatkim umakom. Po želji ukrasiti sa karameliziranom narančinom korom.


Legenda o nastanku Crêpe Suzette palačinki

Jako mi se svidjela legenda koja opisuje kako je nastalo ovo pre ukusno, francusko jelo. Naime, legenda kaže da je četrnaestogodišnji asistent konobara Henri Charpentier, 1895 u kafiću Café de Paris u Monte Carlu, dok je pripremao desert za Princa od Walesa, budućeg kralja Engleske – Edwarda VII, i njegovu družicu čije ime je bilo Suzette slučajno zapalio desert (palačinke) koji je pripremao.

Naravno, više nije bilo vremena za početi ispočetka sa pripremama, s obzirom da su gosti nestrpljivo čekali. Henri je kušao jelo i trenutačno zaključio da je desert ispao najukusnija melodija slatkog okusa koju je ikada okusio. Nesretni plamen je postigao upravo ono što je bilo potrebno da u ovom desertu do kraja oplemeni sve njegove različite sastojke u jednu harmoniju okusa. Kralj je bio oduševljen. Jeo je palačinke viljuškom, ali je zatražio i žličicu kako bi se sladio ukusnim umakom. Tada je konobara zapitao za ime ovog ukusnog deserta, a konobar se brzo snašao te odgovorio da se desert zove Crepes Princesse. Budući je kralj, kao dar za svoju družicu, odmah zatražio da se Crepes Princesse  preimenuje  u Crêpes Suzette.

2 Comments

Comments -49 - 0 of 2First« PrevNext »Last
 1. 0

  Najljepša hvala na poklončiću! Jutros stigao rezač – boja baš pogođena!!! 🙂 Hvaaaala

 2. 0

  Volim palacinke.
  Ove bas lepo izgledaju.

Comments -49 - 0 of 2First« PrevNext »Last

Leave a Reply