Creme brulle

Creme brulle

Creme Brulee ili “pečena krema”, klasični je francuski desert kojeg odlikuje nježna, kremasta tekstura, okus i vanilije te ukusni, hruskavi preljev od karameliziranog smeđeg šećera.

Creme Brulee smatra se pravim klasikom među desertima, jer su za njega znali već u 17. stoljeću. I premda zvući gracijozno, Crème Brulee je u stvari iznimno vrlo jednostavan u svojoj pripremi.
Sastojci:

  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 40 g šećera
  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 125 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 70 g smeđeg šećera

Priprema:

Uključite pećnicu na 150°C. U međuvremenu, dok se pećnica zagrijava, slatko vrhnje ulijte u posudu te stavite na laganu vatru da se zagrije, ali pritom dobro pripazite da ne provri.

U plastičnu zdjelu za slastice, umiksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete finu, svijetlu kremastu teksturu pa polako, neprestano miješajući, dodajte vrhnje, mlijeko i ekstrakt vanilije.

Dobivenu kremu stavite u keramičke zdjelice, a zatim zdjelice s kremom stavite u duboki pleh. Potom do polovice visine pleha ulijte vruću vodu i sve zajedno stavite u već zagrijanu pećnicu. Pecite otprilike 40 minuta, odnosno dok se krema ne stvrdne.

Kada se krema ohladi na sobnu temperaturu, zdjelice stavite u hladnjak I pustite da odstoje preko noći.

Prije posluživanja po vrhu kreme pospite malo smeđeg šećera i karamelizirajte ga. Karamelizirati ga možete kuhinjskim brenerom ili tako da zagrijete gornji grijač u pećnici na najjače i stavite kremu na najvišu prečku u pećnici. Šećer će se rastopiti i karamelizirati. Prije posluživanja pustite da se ohladi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *