Čaj od riže

Čaj od riže

Čaj od riže je idealan napitak za vruće ljetne dane, jer regulira tjelesnu temperaturu. Rižin čaj je bogat hranljivim materijama, vitaminima grupe B, mineralima i vlaknima koja djeluju kao neutralizator kiseline, te su dobri kod žgaravice. Za pripremu čajeva se koriste sve vrste bijele i smeđe riže, a mogu se i međusobno miješati. Jedino se ne preporučuje za pripremu čaja instant riža.

Rižin čaj je i jako dobar prirodni lijek koji se koristi za  ublažavanje glavobolja, zaustavljanje proljeva, smanjenje menstrualnih bolova, sredstvo za čišćenje crijeva. Jako je dobar prirodni lijek za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola, te štiti organizam od kardiovaskularnih oboljenja. Također jača kosu, zube, nokte i kosti.

Sastojci:

  • 1 čaša riže
  • 3 čaše vode

 

Priprema:

Rižu dobro oprati u hladnoj vodi, ocijediti i osušiti na papirnatom ubrusu. Zagrijati tavu i pržiti rižu uz stalno miješanje. Kada riža poprimi zlatno – žutu boju staviti je u lonac, preliti sa proključalom vodom i kuhati 20 minuta na laganoj vatri. Potom procijediti i piti rižin čaj ili jesti zajedno sa rižom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *