Bundeva-čuvar mladosti ali i afrodizijak

Bundeva-čuvar mladosti ali i afrodizijak


Za bundeve se kaže da ih ili volite ili mrzite- sredine nema. Dolaze iz porodice Curcubitaceae, porijeklom su iz Meksika a ima ih mnogo vrsta, čak više od 800, od kojih su kod nas najpoznatije turkinja, muškatna bundeva, Hokkaido, te obična uljna bundeva. Prva asocijacija na bundevu je jesen ali ona je korisna namirnica koju bi trebalo konzumirati tijekom cijele godine.

Bundeva (buća ili tikva) niske je kalorijske vrijednosti  jer se u 100 grama iste nalazi samo 30-tak kalorija. Žućkasto-narančasto meso bundeve bogato je mineralima i vitaminima B skupine, vitaminom E i C (tzv. čuvari mladosti), celulozom, beta-karotenom, vlaknima i pektinom, a uzgaja se također i zbog sjemenki koje su iznimno zdrave jer sadrže, između ostalog, i vrijedne omega-3 masne kiseline. Za razliku od mesa bundeve, njezine koštice (sjemenke) su bogate željezom ali i vrlo kalorične pa budite na oprezu, ukoliko pazite na liniju.Cijenjen proizvod buće je i bućino ulje, dobiveno hladnim postupkom iz sjemenki,  pravo je malo bogatstvo zdravlja a koristi se i u medicini i u gastronomiji. Kod nas je nažalost mrvicu manje popularno jer ga mnogi ljudi ne „prepoznaju“ dovoljno zbog specifičnog okusa i mirisa. Lako je probavljivo i iznimno zdravo.


Bundeva je svakako  vrijedna namirnica koja je posebice idealna za osobe sa bolesnim crijevima, osobama koje pate od raznih upala (upala bubrega, žući, mokraćnih kanala) a u obliku „obloga“, bundeva pomaže kod rana koje teško zacjeljuju, kao i kod ostalih kožnih problema. Isto tako potiče rad štitnjače, jača imunitet i regulira količinu vode u organizmu. Mnogi za nju kažu da djeluje poput prirodnog lijeka za smirenje a sada se sve više koristi i pri detoksikaciji organizma. Njezini se ekstrakti također sve češće upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji jer se sve više otkriva njezina posebnost i ljekovitost. Primjerice, manje je poznata njezina djelotvornost u prevenciji akni i mitesera te rješavanju problema sa istim.

U kuhinji se, osim što ju je moguće konzumirati sirovu i naribanu, pripremaju razne delicije od bundeva; od juha, variva, kolača, pirea do ostalog. Od nje se također pripremaju i razni nadjevi, palačinke, pite, salate,sokovi. Dobro se uklapa i u slana, kao i u slatka jela. Svakodnevno se kreiraju nova jela sa ovom bogatom namirnicom, za koju se nekada nepravedno smatralo da je samo „stočna hrana“.  Talijanski Nanopress objavio je kako miris pečene bundeve ima afrodizijačko djelovanje na muški mozak. Isprobajte!

Recepti:

Punjena pečena bundeva
Lazanje od buće-bundeve
Krem juha od bundeve
Pečena bundeva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *