Brokula – čudesna namirnica

Brokula – čudesna namirnica


Brokula spada u porodicu kupusnjača, prethodnik je karfiola na što i podsjeća svojim specifičnim okusom a podrijetlom je iz istočnog Mediterana. Osim pupoljaka, jestivo je i njezino lišće a najzdravija je potpuno mlada brokula. U Hrvatsku je stigla iz Italije a danas se najčešće uzgaja u Dalmaciji. Pinije Stariji, rimski pisac, spominjao je njezinu vrijednost još u davnom 1.stoljeću.
Kada govorimo o brokuli, najčešća su reakcija namrštena dječja lica. No, koliko zapravo znamo o toj čudotvornoj namirnici?

Osim što sadrži vitamine A, B1, B2, E i C (čak dvostruko više od agruma), folnu kiselinu (koja je vrlo važna za trudnice), puna je kalcija, magnezija i željeza te učinkovito spriječava anemiju. Također sadrži i beta-karoten, bogata je vlaknima (kalcij pektat) pa samim time regulira i probavu, kao i razinu šećera u krvi pa se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa. S obzirom da je i regulator krvnog tlaka, namirnica je to koja čuva srce i smanjuje kolesterol.

Oboljeli od zloćudnih bolesti, kao što je karcinom itekako su upoznati sa čudotvornim djelovanjem brokule, koja sadrži i sulforafan, koji „ubija“ stanice raka i blokira razvoj novih. S obzirom da sadrži kalcij i vitamin K, brokula je najbolja prevencija protiv osteoporoze i ostalih bolesti kostiju te pomaže jetri u stvaranju enzima a redovitom konzumacijom pomaže u eliminaciji toksina iz našeg organizma. Sadrži i flavonoid i kaemferol pa je idealna u borbi protiv raznih alergija i preporučuje se osobama koje imaju problema sa disanjem i astmom.


Brokula sa punim pravom nosi naziv jedne od najzdravijih namirnica svijeta a sadrži vrlo malo kalorija, primjerice; jedna šalica kuhane brokule sadrži samo 44 kalorije. U isto vrijeme, ista ta šalica brokule sadrži jednaku količinu kalcija kao šalica mlijeka. U trgovinama je dostupna tijekom cijele godine a njezina priprema bazira se na jednostavnom „al dente“ načinu kuhanja jer se predugim kuhanjem gube vitamini, kao što je vrlo bitan vitamin C. Moguća je i konzumacija cvjetova sirove brokule u raznim salatama kao i priprema zdravih sokova i krem-juha. Kod djece preporučuje se uvođenje ove namirnice iza 8. mjeseca starosti djeteta, najbolje kuhanjem na pari, kombiniranjem primjerice sa piletinom i krumpirom kako bi dijete za početak lakše prihvatilo njezin specifičan okus. Ukoliko i sami niste ljubitelj njezinog okusa, odlučite se na varijantu primjerice rižota od brokule koji je vrlo jednostavan i brz za pripremu i zapamtite da je za zdravlje ipak najvažnije od svega. Koliko vremena i novaca potrošimo žrtvujući se za ljepotu, za zdravlje bi trebali daleko više.

Recepti:

Juha od brokule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *