10/24/2017

Bijela pita

By Gastrodiva -

Za pripremu ovog kolača treba izdvojiti malo više vremena, ali sama priprema nije komplicirana. Mozemo ga nazvati kao jednu verziju poznate medene pite, ali ovaj kolac je malo laganiji i jedan je od onih kolača koji je ukusniji što duže traje jer je sastavni dio prhko tijesto čija je to odlika. Čak i kad ga napravite ostavite ga jedan dan u hladnjaku jer će te ga lakše rezati, a i naravno bit će ukusniji.

Tijesto:

  • 45 dkg mekog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 10 dkg šećera u prahu,
  • 15 dkg margarina,
  • 1 jaje
  • 5 žlica hladnog mlijeka

Umiješati tijesto da bude posve glatko. Podijeliti ga u 4 dijela.
Svaki dio razvaljati u list i peći na obrnutoj strani tepsije na  tem. 180 C s tim da pazite da ne izgori (listovi moraju biti bijeli kao i krema).


Krema:

23 dkg šećera kuhati u 3/4 l mlijeka, dodati 1 vanilija puding i četiri žlice brašna. Kuhati pet, šest minuta dok se ne napravi gusta smjesa, naravno bez grudica (to ćete postići tako da lagano dodajete mlijeku i miješate sa mikserom). Kad se ohladi dodati 20 dkg margarina izrađenog sa nešto šećera u prahu (šećer u prahu olakša da margarin bude pjenast, a s tim će i krema biti bolja).
Sve zajedno dobro izmiješati i dodati 3 žlice  ruma i 2 žlice marascina (može i bez jednog i bez drugog ako vam se te arome ne sviđaju). Filovati pitu. Preliti sa preljevom od čokolade ili premazati kremom te posuti orasima ili jednostavno očistite bademe od opne i krupno ih nasjeckajte (neke možete ostaviti i u komadu).Leave a Reply