Biftek Teriaky

Biftek Teriaky

Teriaky govedinu je jako jednostavno napraviti kod kuće. Riječ Teriyaki dolazi od imenice teri što znači “sjajno”, a yaki znači “grill”. Teriyaki  se danas može naći kod mnogo različitih vrsta kuhinje , čak u meksičkim i zapadnjačkim jelima. Umak Teriyaki može se posluživati hladan i topao.

Sastojci:

  • 3 fete svježeg junećeg bifteka ( deblje odrezanoga)
  • đumbir svježi
  • 2 jušne žlice šećera
  • ½ čaše soja sosa
  • ½ čaše sake ( japansko alkoholno piće od riže)
  • ¼ čaše mirina*
  • 1 žlica kukuruznog brašna

* Mirin je neophodan začin se koristi u japanskoj kuhinji, sastoji se od 40% -50% šećera. To je također jedna vrsta rižina vina ali s manjim postotkom alkohola u sebi.

Priprema:

Svježi đumbir nariba toliko da kad ga uzmete u šaku i istisnete iz njega sok morate dobiti 1 jušnu žlicu soka. Svežem soku od đumbira dodate ½ čaše soja sosa, ½ čaše sakea, ¼ čaše mirina. Sve skupa dobro se izmješa i od toga odvoji 1/3 čaše soka koji se stavi u malu plastičnu vrećicu. Tri fete bifteka malo probodete vilicom i stavite ih u vrećicom s marinadom,dobro zatvorite i pustite da odstoji 1 sat u frižideru.  U međuvremenu u malu zdjelicu stavimo 1 veliku žlicu kukuruznog brašna i 2 velike žlice vode koje pridružimo ostatku umaka i sve skupa zakuhamo na laganoj vatri miješajući. Govedinu izvadimo iz frižidera i ispečemo na laganoj vatri 3 minute sa svake strane ( medium). Dok se meso peće na vrlo malo ulja možemo ga lagano preliti s 2 žlice umaka. Kad je gotovo izrežemo ga sa strane na male fetice koje posložimo jednu uz drugu lagano razdvojene na pladnju.  Kao prilog dodamo kuhanu rižu i tikvice ili brokulu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *