Amaranth kuglice

Amaranth kuglice

Amaranth je žitarica koju su stare civilizacije uzgajale prije 8000 godina, a u prijevodu znači besmrtan. Za razliku od ostalih žitarica, njegovo nutritivno bogatstvo nalazi se u unutrašnjosti zrna, dok se kod ostalih ono nalazi u ljusci. Amaranth sadrži vitamin A, B kompleks, vitamin E koji je jako dobar za jačanje imuniteta. Uz to je bogat sumporom, magnezijem, cinkom, bakrom, selenom, fosforom, željezom…a mnogi od tih minerala često nedostaju upravo ženama. Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Uz sve to amaranth ne sadržava gluten, te je idealan za osobe koje boluju od celijakije ili izbjegavaju gluten u svojoj redovnoj prehrani.

Stoga ukoliko tražite neki bezglutenski kolač koji možete pripremiti na brzinu, amaranth kuglice su pravo rješenje za vas :-).

Sastojci:

  • 100 gr amarantha
  • 100 gr čokolade po izboru (mliječna, tamna, bio čokolada, bijela…..)

Priprema:

Pripremite amaranth poput kokica:  žlicu amarantha  stavite na vrelu teflon tavu i tresite 5-10 sekundi dok ne popuca. Potom amaranth kokice prebacite u drugu posudu i postupak ponovite dok sve sastojke ne utrošite. Čokoladu otopite na pari i pomiješajte sa kokicama od amarantha. Po želji možete dodati malo arome ili sitno narezane orašaste plodove. Malom žlicom oblikujte kuglice i stavite ih u papirnate čašice. Ohladiti najmanje 2 sata prije posluživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *